Årskrönika 2008

2008 kommer jag kanske, kanske att komma ihåg som året som Gud glömde, men det finns också anledningar till att komma ihåg det året som gått och jag tänkte, på mitt vanliga traditionella vis, gå igenom vad som egentligen hänt i år. Så, år 2008 var året då:

mio

- Vi skaffade Mio, min lilla Mio. En skygg katt som vi adopterade från katthem i Stockholm. Det var en tragglig tid i början men det var det värt nu i efterhand när han inte längre springer och gömmer sig under soffan så fort man pratar med honom, utan snarare hoppar upp bredvid mig när jag ligger och läser på kvällen. Det är kärlek att ha en liten Mio, och att Torsten tidigt köpte läget gjorde allt mycket bättre.

fia, a och a

- Min gamla Annika gick och gifte sig i storslagen stil på nyårsafton och det verkar som att hennes bröllop äntligen har dragit ihop oss gamla 4 igen, för sen dess är kontakten mycket bättre igen. Här träffades vi i Sthlm i mars. Sen dess har Anna fått sin Edith, Annika sin Algot och Fia sin Lovis. 

London

- Jag åkte till England på påsklovet och hittade tillbaka till mitt engelskasjälvförtroende och även återknöt kontaktet med Ana från min högstadietid. Dock fick jag inga bra bilder på Big ben hur jag än försökte, en kamera tack!

Paris

- Jag återvände för tredje gången till Paris, den här gången tillsammans med mitt hjärtas kärlek. Det var ett par dagar av köande och blåst, men det var en underbar resa på alla sätt ändå. 

förlovning

- Eftersom min gamla dröm från när jag var 18 år gick i uppfyllelse 1a maj då vi slopade Jardin de Luxembourg för Notre Dame och gjorde som "alla andra" och förlovade oss där. Jag sa det när jag var 18: "Jag kan inte gifta mig här, men då kanske jag ändå kan förlova mig här!" Lustigt nog var det inte planen från början. 

långö

- En sommar är ingen sommar utan Syd Långö! Kanske var detta sista året jag gjorde två vändor dit, kanske inte. En sak jag vet är att detta såklart inte var sista gången vi åkte dit tillsammans med tanke på hur bra Daniel också trivs där. Nästa år blir det nog inget midsommar, men däremot hoppas jag på att starta en egen, gemensam, tradition som påminner om den jag är uppväxt med. 

renovering

- Vi flyttade - igen! Den här gången känns det RÄTT. Det känns som att vi har hittat hem, Torsten har hittat hem och allt stämmer. Jag hoppas att vi blir kvar här länge och att det vi startade på den här bilden, omtapetseringen av hela lägenheten, blir klart under 2009. 

*******************************************************************
2008 var också året då jag upptäckte ljudboken, något som hjälpt mig att höja antalet böcker jag normalt läser på ett år. I år har jag läst 39 böcker, varav 19 har varit talböcker. Bland alla böcker måste jag lyfta fram alla av Dennis Lehane och Stieg Larsson samt givetvis både Flyga Drake och Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. Det stör mig lite att det är 39, och inte 40. Men, om jag räknar med allt annat jag läst under året, allt ifrån böcker om Harry Potter inför min sommarkurs och C-uppsats till boken Längta barn så har jag nog kommit långt över 40 ändå. 

2008 har även bjudit på: kent live i Västeråshallen, en av de bästa kentspelningar någonsin, 5 nya barn i min närmaste vänkrets där såklart Minna måste nämnas först av alla eftersom jag fick träffa detta underverk när hon var bara 2 minuter gammal och eftersom jag faktiskt hörde henne födas. Andra underverk är de tre jag redan nämnt och Emilia och Sörens Ilon. Detta var också året då jag blev bestulen under chockartade former i somras, jag valde bort en Lassekonsert, vi gick vidare i vår kamp och Dr J blev en bild av hoppet förkroppsligat. 

Rent yrkesmässigt så hittade jag fler kollegor att luta mig mot, sådana som inte faller i stormen. Jag fann ännu mer stöd och support i min chef som måste vara bland de bästa människokännarna som finns. Jag fick också ett diplom från en saknad elevgrupp där de utnämnde mig till "årets favorit" med en motivering som inte var långt ifrån att framkalla tårar. 

*********************************************************************

2009 hoppas jag ska bli:
året då vi lyckas
året då jag gör slag i saken och följer Äkta Vara så långt jag kan, denna bok vänder uppochner på min värld!
året då jag för första gången får åka på solsemester
året Daniel blir massör
året jag ser Lasse live igen
året då jag läser ännu mer ;)
året då jag bestämmer  mig för att träna eller inte träna och håller fast vid det!
kanske det året jag tar tag i min plan att ta reda på vad Ulf Lundell egentligen har att bjuda på, i musik och bokväg. 
året då min lillasyster får njuta av ett liv som student i Karlstad och att hon inser att detta är hennes grej-att hon kommit rätt.
året då min storassyster också får lyckas

året då jag håller i bloggandet!

...och det är allt, folks! Gott Nytt År på er!

Harry Potter och Den Flammande Bägaren

harry 4 Jag har de senaste dagarna gått runt med Harry Potter och Den Flammande Bägaren av JK Rowling i öronen. Egentligen började jag lyssna redan då jag var hemma sjukskriven, men vet ni, den boken är LÅNG, och ännu längre blir den såklart när man lyssnar på den uppläst. Jag gillar fortfarande Krister Henriksson som uppläsare av Potter-böckerna, han gör helt klart ett bra jobb! 
Den här delen i Potter-serien är en av mina klara favoriter, den har verkligen allt! Harry och hans vänner börjar bli stora och visar en mycket vuxnare och allvarligare sida och flera av karaktärerna visar sig ha fler sidor än tidigare anat. Det kommer fram mycket i den här boken som vi tidigare inte vetat om. En sådan fantastisk sak som Dumbledores minnessåll presenteras här för att senare få en viktig roll. Givetvis är kampen mot ondskan temat i boken, även om det inte är tydligt första gången man läser denna bok, men andra (och tredje och fjärde) gången vet man vad som kommer att hända och det går lätt att se de planteringar som Rowling gör i denna bok. Boken får mig fortfarande att vilja gråta när Harry på ett oväntat sätt möter sina föräldrar.

Filmen går på tv idag, men eftersom jag hellre ser den utan reklam så spenderade jag eftermiddagen med att titta på den. Även filmen är en av mina favoriter men nu när jag såg den så direkt på boken så tycker jag att allt går så fort, de bara rusar igenom händelser som borde ta större plats. Till exempel hastar filmen bara över den del med Harry och hans föräldrar, den visar inte alls på hur Harry kan känna sig vid det tillfället. Däremot satt jag här och snyftade när Harry kommer tillbaka i slutet. Men, jag undrar fortfarande hur de ska rädda resterande filmer (de 2 som är kvar nu) när de inte redan tidigare har framställt Snapes dubbla natur. Efter filmen tittade jag på bakom kulisserna material och sedan började jag lyssna på nästa bok i serien. Ja, jag vet, jag är beroende. Jag började egentligen min djupdykning i Potter igen enbart för att jag skriver min C-uppsats om karaktärerna i böckerna, men nu känner jag mig näst intill beroende.

Jag har bara fått en kommentar på förra inlägget, tack Emilia, jag väntar dock på fler ord från er.

Ord?

Hur skulle era ord se ut? Lämna gärna en kommentar och berätta.

Tre små ord

Idag när jag var ute och körde bil så hörde jag på radio (P3) att man fick skicka in tre ord som skulle beskriva och sammanfatta 2008. Så, jag har funderat på att göra det jag med eftersom det såklart genast satte igång tankarna på vilka ord det skulle bli. Jag insåg snabbt att det inte kunde bli de ord jag vill, inte i vilken blogg jag vill. Så, jag presenterar därför 3 små ord i varje blogg jag har, för de har så olika teman och är så olika personliga eller opersonliga (nej, förresten, opersonliga blir de aldrig) att de kräver olika ord. De ord som är de absolut mest sammanfattande kan ni hitta i min tredje blogg, men bara ni som har tillgång till den. Här kommer de ord som ligger nästnärmast, och lite ytligare kanske, för att beskriva året som gått:

sambolycka, flyttfeber, självkänsla.

Ett annat julkort:

det sjungs en sång inatt om ljus i vintertid
hysterisk julefrid
rår med kalla ögon över taken
Fröken Svår vill somna bort och ta sig loss
men tusen tomtebloss
håller Fröken Svår lika vaken
som den glada tomten vid adventsljusstaken

god jul fru Hjärter Dam och Fröken Svår
gott nytt år till all er sorg och era sår
begåvade små barn i stadens kör
sjunger tindrande servilt så alla hör

de sjunger sånger om ett ljus i vintertid
medan mammon i sin svid
drillar dig besatt tills du står naken

det går en gudason på stan med tunga fjät
han tröstade och förlät 
men nu så står han själv mitt upp i gråten
en sömnig sil söver i säng fru Hjärter Dam
utan puss och kram
utan ambition att bli förlåten
en uppgiven gest bland världens bråten

en stressad mamma som har skinkan full av jul
blir rädd att släkten kanske inte har så kul
en kärnfamilj med huset prytt med marsipan
kan väl inte längta bort på dopparedan
Familj Vanilj vill fira julen snäll och söt
men en bittermandel göms i deras gröt

det går en ängel runt på stan med tunga fjät
medans mammon fet och tät
lutar sig tillbaks mätt och belåten

det går en sägen om att önska sig nånting
pengar far omkring
vad gör det mammon om nån utgjuter sig galla
det sjungs en sång inatt om ljus i vintertid
en barnakör tar vid
i glitter vakuum kan de hoppas tro och tralla
att Jesus återvänder snart en gång för alla

men om Jesus dog för våra synders skull 
så lär han vara bra död i denna mull
fru Hjärter Dam står stel och sjunken ner i dyn
och hon väntar på ett stjärnfall i skyn

inte för att hon vill önska sig nånting
nej hon önskar ingenting
men hon vill se att det som glittrar mest ska falla

/"Julgröten" av Lars Winnerbäck, från Dans med svåra steg.

lasseLasse, bild från 1999.
Lasse har själv kommenterat "Julgröten" på sin hemsida www.winnerback.se och jag kan inte låta bli att hålla med: "Och när man vandrar omkring på stan i julrushen kan man verkligen undra vad folk håller på med. Jag förstår inte varför inte fler bara skiter i eländet och stannar hemma och äter pepparkakor…bara."

Julen är inte lyckans högtid för alla...och det tycker jag är värt att komma ihåg. 

Julstressen har intagit centrum

Jag vet inte hur jag tänkte, men jag tog mig en promenad ner till stan idag. Jag har handlat klart alla mina julklappar och skulle egentligen bara köpa present till lilla Selma, som blir 3 den 26e, och kika lite mest för nöjes skull. Mental anteckning: Man ska inte ströva runt "för nöjes skull" dagen innan julafton. Hur kan jag vara så dum? Nu klarade jag mig utan att bli nedtrampad eller behöva stå i kö i 45 minuter någonstans, men ändå! Jag skulle in på Lush, men det gav jag upp innan jag ens gått in genom dörren...det där tar vi nog efter jul istället. 

De ringde från Djursjukhuset och jag får hämta lilla Lo ikväll. Tydligen mår hon bra idag, äter och är pigg. Men, de visste ändå inte vad som varit fel, och sånt tycker jag är mycket otillfredsställande för då kan det ju bli fel igen på henne när som helst. Hellre att de hittar vad som är fel. 

Irriterad utav att bli beordrad att göra saker som man ska göra spontant. Fy för den lede!

Något för David Batra?

Idag har jag även tvättat, eller försökt tvätta i alla fall. Jag hade ju väl kastat in första 4 maskinerna när jag ringde Djursjukhuset och fick precis ut dem innan jag åkte iväg. När jag kom hem så hade jag överskridit min tid och den som tvättade efter mig (eller två tider efter) hade lagt min tvätt utanför tvättstugan i en sådan rullvagn. Jag tackar för att han/hon hade gjort så och inte kastat dem på golvet, som man ju hör att folk är med om då och då. 

Sist jag tvättade, vilket var ett tag sen eftersom det oftast är Daniel som tvättar, så hittade jag denna lapp uppsatt över papperskorgen: 

Trevligt?!

Stackars pyre

Över jul och nyår är jag och Daniel kattvakter till Daniels brors och sambos kissar, två små damer vid namn Lo och Lakkris. Det är inte första gången vi ger dem mat, men däremot är det första gången som det är så lång tid, hela två veckor. Vi har bestämt att inte ta hit dem eftersom det skulle kunna dels bli krig med våra kattkillar och dels så rubbar det tjejernas värld lite för mycket. I alla fall, dessa katter är vanligtvis väldigt fartiga, mer ute än inne katter och inte precis tysta av sig. I fredags var allt normalt när vi var där, men i lördags vägrade Lo äta och så har det fortsatt. En dag är väl en sak, men inte mer. Inte som det blev idag, tredje dagen. Hon verkade bara inte må bra alls! Så idag tog min oro över, det kändes verkligen inte alls tryggt och bra att lämna dem där borta ensamma och bara vara där ett par timmar varje dag. Så, idag ringde jag veterinären och det slutade med att jag tog med mig kissen och åkte till Strömsholms Djursjukhus. Där fick lilla tjejen vara med om både det ena och andra; blodprov skulle tas med nål i handen, sen fick hon dropp, sen skulle hon röntgas (och ligga fasthållen på rygg, väldigt obekvämt), sen in på ultraljud (och innan dess rakas på hela magen, fy katten) och till sist så skulle såklart tempen tas också (kan tilläggas att tempen på katter tas på det sätt som vi människor också gjorde förr i tiden, total övergreppsvarning). Det slutade med att jag fick åka hem utan kisse. Hon fick stanna kvar över natten för bevakning och så ringer de mig i morgon. När jag pratade med "matte" efteråt sa hon "Förlåt förlåt för vad du får göra", men hallå där, det är inget man kan rå för heller! Min kära sambo sa "Vad snäll du är!" men det är ju bara bullshit! Det handlar inte om att vara snäll alls, herregud den människa som inte skulle gjort samma sak skulle jag vilja ta mig ett allvarligt snack med! Jag utgår alltid från mig själv-hur skulle JAG vilja ha det om det var mina katter? Inte 17 skulle jag acceptera att någon såg genom fingrarna om mina katter tydligt visade att de inte mådde bra. 

Efter veterinären kom jag hem och satt i soffan ett par minuter innan jag åkte iväg för att köpa kattsand åt våra egna katter och sedan hem till Lakkris för att ge henne mat. Hon tackade mig genom att kissa både i soffan och i sängen... då var jag inte lycklig kan jag säga. Jäkla katt att protestera! Kan de här två veckorna gå fort snälla? 

Min egen julklapp

För att vara helt säker på att jag ska få vad jag vill i jul så har jag varit väldigt tydlig med mina önskemål (tycker jag i alla fall) och nu för att vara helt säker så har jag beställt en bok som jag planerat att läsa hela terminen, men inte funnit tiden till. Nu när jag satt här och insåg precis hur mycket tid jag har till övers så insåg jag att det kanske är just NU det är dags att läsa den här boken. Fast jag har ju en hel del annat som jag -kan- göra också, men det är aldrig riktigt lika roligt som det man -vill- göra. (Jag har faktiskt tom skrivit en lista över saker jag kan göra, men det mesta handlar om städning och rensning och ärligt talat så är det inte sånt jag vill göra hela dagarna även om jag har tid över.) Hur som helst, här är boken: 

Förändring
Förändring som tillstånd, en bok som jag blir påmind om att jag borde läsa var och varannan vecka. Så, nu ska jag läsa den och jag hoppas att den ska bli en sådan eye-opener som jag fått förklarat för mig att den är. En del tycker nog att det verkar maximalt tråkigt, well too bad-vi är alla olika har jag hört. 

Jullovet har börjat

...och jag är redan uttråkad. Det är inte ett bra tecken alls! Igår roade jag mig med att baka saffransbiscotti och som min vän L sa på kvällen så känner jag mig som att jag blivit farmor eller mormor. Sista veckan har jag alltså bakat pepparkakor, bröd, biscotti och gjort chokladtryffel. Allt med bra utgång vill jag gärna lägga till. De där saffransbicottina (?? är det pluralformen?) var jag tvungen att lägga in i skåpet nu för annars skulle det inte bli några över till släkten på onsdag. Det var ju ändå det som var tanken, att jag skulle ta med dem hem då. Idag har jag tagit en promenad efter att ha gett katterna vi passar mat. Igår läste jag som sagt ut en bok, nu har jag inte börjat på någon ny, men jag vet att det finns att göra i alla fall. Jag har ju också den där C-uppsatsen att göra. Men, det är som lillasyster sa igår, anledningen till att jag inte får något gjort är för att jag har så mycket tid på mig att göra det. I morgon ska jag tvätta, på tisdag ska jag baka igen, den här gången bröd till jul. Jag känner mig verkligen som en pensionär som bara kan göra en sak/dag. 

Igår var jag hos L och tittade på film. Vi såg "Stop-Loss", vilket är en film jag absolut rekommenderar! Den handlar om soldater i USA som tvingas tillbaka till kriget i Irak fastän de blivit lovade att avsluta sin tid i armén. Det är en bild av Irakkriget som verkligen inte smickrar herr Bush och den överraskade faktiskt oss båda två. Se den!


Eldens Hemlighet

Jag har nyss avslutat ytterligare en bok, Eldens Hemlighet av Henning Mankell. Boken var otroligt snabbt läst, jag började igår och blev klar efter bara ett par timmar idag. Bokens gavs ut som en gåva på Världsboksdagen för ett par år sedan och vi har haft den i vårt bokskåp på svenskan på jobbet länge, men jag har inte varit intresserad av att läsa den förut. Men, på en utbildningsdag på Skolverket för ett par månader sedan så gick det runt en lista där alla lärare som ville fick skriva upp sina "Isyxetexter" alltså texter som verkligen får eleverna att reagera (som att skära is med yxa), som alltid fungerar, och då hade flera lärare skrivit upp denna bok. Så, nu tog jag hem den i förrgår från jobbet och bestämde mig för att läsa den med en gång med tanke på att den också var rätt kort, knappt 200 sidor. 

Boken handlar om Sofia, en afrikansk flicka som tillsammans med sin familj tvingas fly från de banditer som en natt bränner ner deras by och mördar fadern. Sofias bästa vän är hennes syster Maria som är ett år äldre än henne, men som alltid verkar vara yngre. I familjen finns också en mindre bror. I den by dit familjen till slut kommer får de veta att det är förbjudet att avvika från stigarna eftersom det i skogen finns "nedgrävda soldater" som kan explodera när som helst, dvs minor. Men en dag kommer Sofia på en lek, där flickorna ska springa en bit var utan att titta, utan bara leda varandra. Det är bara det att Sofia springer iväg från stigen.... 

Jag förstår varför flera lärare har Eldens Hemlighet som sin "Isyxetext" för den väcker verkligen en hel del tankar och framförallt medkänsla. Berättelsen blir inte precis mindre gripande när man vet att den dessutom är sann och att Mankell själv träffat Sofia. I början av boken presenterar Mankell enligt honom ett av svenskans vackraste ord-okuvlig, och efter att ha läst den här boken är jag beredd att hålla med. 
Läs!

Mina godisar

Igår på julfesten på jobbet bjöds det på helt fantastiska chokladtryffelgodisar med chili och saffran. Jag vaknade med en övertygelse om att jag skulle göra likadana, och det har jag nu gjort! Inte fullt lika starka som Dessans på jobbet, men ändock saffran och chili i en utomordentlig blandning i supergod mörk choklad. Jag är inte lite nöjd med mig själv vill jag lova!
Mums
En hel skål full med mums!

Förutom en lång promenad till Erikslund och tillbaka så har jag mest suttit vid datorn. Enda avbrottet har nog varit för att göra just de där godisarna. Jag har dock haft sällskap hela tiden eftersom Torstens favvoställe alltid har varit i närheten av min dator: 
t och datorn
Min godiskisse!

Om att vara jag

Igår var jag tillbaka på jobbet efter att varit hemma nästan 3 veckor. Visserligen sjukskriven, men ändock hemma. Det var skönt att komma till jobbet igen, jättemysigt att träffa eleverna och kul att få ha vettiga samtal med kollegorna. Samtal som verkligen utvecklar och sätter igång huvudet - för hur bra vi än har det här hemma så är det inte så att vi har intellektuella samtal var och varannan dag. Det är nog inte många förhållanden som har det, eller? I alla fall, självklart är det många som frågat hur jag mår och som sagt åt mig att ta det lugnt och kanske några som också oroar sig för hur jag ska ta mig an vårterminen och "är det inte bra om du lägger ifrån dig lite ansvar?" Det har fått mig att tänka till.

Jag tror att jag inte varit riktigt tydlig med vem jag är, eller hur jag fungerar kanske snarare. Kanske vet bara mina närmaste, de som följt mig genom åren, hur jag fungerar. Kanske vet bara Frida, Anders, Emilia och andra som närvarat under hela min tid i Falun hur min hjärna fungerar? (För nej, när jag tänker efter så kanske inte ens älskade D har förstått, men det börjar nog i alla fall falla på plats hos honom också.)

Så, så här ser mina senaste år ut, i belastning, eller vad jag nu ska kalla det:

2001, våren: 
Här började det nog egentligen, C-kurs i Litteraturvetenskap, extra jobb på nätterna i hotellreception (ca 8 nätter på 14 dagar hela våren), vice ordförande i Kårhusstyrelsen. På hösten jobbade jag inte längre, men hade fullt upp med skolan, kårhuset och kärlekstrubbel.

2002, våren: 
Jag läste Socialantropologi på helfart, fast lyckades väl inte så strålande eftersom jag hade Kårhuset att oroa mig för även då eftersom jag bytte Vice ordförande mot Ordförandeskapet, vilket tillförde en plats i kårstyrelsen så det var möten på möten på möten. Jag påbörjade mitt egna företag med försäljning av sexleksaker på hemmapartyn . Under hösten plockade jag ihop poäng på 3 olika håll för att få ihop 20 p; Sex och samlevnad, Social psykologi och något mer som jag glömt bort. Jag hade då också börjat jobba extra på Hemköp.

2003: 
Studieuppehåll under 1, 5 år men jag fortsatte med att läsa Sex och samlevnad ut ett kulturperspektiv fram till sommaren, på hösten började kursen ur ett lärande perspektiv istället så jag läste även den. Heltidsjobbet på Studentkåren gjorde att jag var tvungen att säga upp mig från Hemköp, det var helt enkelt omöjligt. Ett heltidsjobb på kåren krävde massor av tid på möten, kontoret, resor och tid även utanför arbetstiderna, men jag fortsatte med egna företaget i alla fall-det blomstrade ju!

2004: 
Under våren jobbade jag fortfarande heltid på kåren och började avveckla mitt företag. Jag passade på att fixa poäng som jag inte klarat innan: Socialantropologin och engelska A blev klara och även Socialpsykologin. På vårkanten blev jag vald till samordnare för OSS, ett nätverk för studentkårer, samt steg in i att vara ordförande för Fullmäktige i Falun, en bra plats att ha kvar efter att jag lämnat den fasta platsen på kåren.
På hösten började jag plugga på heltid igen, men eftersom jag inte hade så mycket pengar kvar att ta ut från CSN så fick jag läsa 30 P/termin för att bli helt klar. Under hösten började jag inse hur min hjärna faktiskt kan bli smått överbelastad när jag har för mycket jag vill göra. Kombinationen praktik, studier och förhållande var ganska svår att upprätthålla åt alla håll, men jag tror att jag lyckades relativt bra. Just ja, jag började jobba på Hemköp igen, för tredje gången... det lustiga är att jag inte minns när jag hade min andra vända där... hmm. Någonstans i jyttret där uppe var det i alla fall.

2005, vår: 
Jag gjorde min sista praktik-termin samtidigt som jag påbörjade engelska B på halvfart. Samtliga lärare utom underbara Jonathan White på engelskainstutitionen berättade för mig att det var omöjligt. Inget är omöjligt i min värld och jag kombinerade skolan x2 med Hemköp, OSS och förberedelserna inför min egen examen. Förhållandet fick även det stor plats och jag anser fortfarande att det fungerade. Jag har nog aldrig pluggat så mycket i hela mitt liv, MEN jag klarade det! På sommaren gjorde jag min sista månad på Hemköp.
Höst: 
Flytt till Västerås, börja jobba och starta "det riktiga livet". Det riktiga livet kombinerades med en kurs i Etik i Skolan, 5 p i Uppsala. Jag gjorde inte klart den, nej, men jag hade bara en uppgift kvar att göra. Jag såg också till att ta 5 p av de kvarvarande poängen på B-kursen i engelska.

2006: 
Jobb, givetvis, men även nytt jobb på Ica, som jag påbörjade under hösten. Under hösten tog jag också de sista poängen på engelskakursen, vilket tog mig 10 veckors intensivt plugg och en tenta i Falun att få ihop. 

2007: 
Måste varit det lugnaste året i mitt liv ;) Jag jobbade faktiskt-bara, på skolan i veckorna och på Ica varannan helg.

2008: 
Inget mer jobb på Ica, aldrig mer. Däremot har jag hunnit med en sommarkurs med glans och skriver nu C-uppsatsen från 2001. Cirkeln sluter sig.

Så, varför har jag rabblat igenom detta, förutom för mitt eget höga nöjes skull. Är det bara för att klappa mig själv på axeln och för att lyfta fram vilken effektiv människa jag är? 
Svar: Nej.

Igår när jag gick från julfesten så meddelade jag chefen att jag nu skulle klättra på väggarna under lovet eftersom jag redan varit hemma ett par veckor. Han skrattade bara och meddelade att han visste vilket helvete det skulle bli för mig. Jag kontrade med att jag skulle skriva uppsats och han svarade "Ja, om du tror att du nöjer dig med det så...." (Jag ska nog lägga till i raden av människor som förstått mig: Min chef, trots att han inte alls känner mig på samma sätt och med samma historia som de andra jag räknade upp.)

Att inte jobba finns i min värld, att bara syssla med en sak existerar inte. Att dra ner .... nu, bara för att jag blev sjukskriven och hemma i 3 veckor, jag förstår inte ens tanken faktiskt. Jag förstår inte vad som skulle bli bättre, för det skulle bara driva mig till vanvett att inte ha saker att göra. Människor himlar med ögonen när jag säger att jag skriver min C-uppsats, jag fick en ömkande klapp på axeln innan sommaren när jag sa att jag skulle gå en sommarkurs och vi ska inte tala om hur oroade en del var när jag hade två jobb. Det gnälls från höger och vänster för att jag gör jobb hemma, för att jag gör saker i överkant. Det var genom det här jag bara ville förklara för er som tänker så, som oroar sig, som himlar med ögonen: 

Jag är så här! 

Jag kan inte vara på något annat sätt bara för att ni vill det, 
eller för att ni tror att jag behöver det!

Människors dumhet

Jag surfade nyss runt på Aftonbladet.se och kollade lite ointressanta nyheter (let's face it, de skriver bara om katastrofer och kändisskap i alla fall, vilket ibland är samma sak). Där hittade jag den smått otroliga artikeln, och tv-inslaget, om den 3-åriga pojken som fått namnet Adolf Hitler Cambell, samt hans  systrar med minst lika skumma namn. I tv-inslaget intervjuade de pappan, inte mamman ens med ett ord, om varför de valt detta underliga namn till deras son och om han förstod att det kunde ställa till vissa problem för sonen i framtiden på grund av vad andra  associerar det till. Pappan svarade, stående framför sin svarta flagga med stort hakkors på "Folk måste kunna skilja på det som är historia och det som är framtiden, och dessutom vet jag inte ens om det där hänt!" Maken till dumhet får man nog fasen leta efter! Pappan funderade även på om de kanske skulle flytta till ett annat land, kanske Tyskland, eftersom ingen konditor ville göra sonens födelsedagstårta med namnet på. Frågan är om tyska konditorer skulle göra det? I don't think so! Pappan hävdade också att han inte var nazist eller nynazisist, utan bara fascinerades av den tyska kulturen och historien. Detta berättade han samtidigt som han visade upp sitt intatuerade hakkors. Som sagt.... hur jävla idiotiska får människor bli?

Jo, dumhet som tangerar detta är att häromdagen när jag, också på aftonbladet.se, skulle svara på "dagens fråga" så insåg jag precis hur jäkla kortslutet det kan vara i vissa människors huvuden. Frågan var "Har tjejen/kvinnan något ansvar i att hon blir våldtagen?" (ungefär så). Jag tvekade inte en sekund innan jag klickade på NEJ-givetvis inte! Döm av min förvåning när ca 30% av de som svarat (tyvärr vet jag inte hur många det var då och nu när jag letar efter länken på aftonbladet så är den borta) har svarat "Ja." Goddag yxskaft säger jag bara! 

Vart är världen på väg mina vänner? 

Vi köpte gran igår, den barrar enormt och jag är rädd att Mio kommer att välta den. Men jisses vad det luktar jul här hemma!

Tomtar på loftet

Jag gillar verkligen inte överdrivet utsmyckande av hus och allt möjligt så här till jul. Det får gärna vara smakfullt och personligt, men så där USA-inspirerat galet, energislösande mycket kan jag gärna stå över och tittar åt ett annat håll när jag ser dessa spektakel. Men, däremot så gillar jag dessa actiontomtar som jag sett på flera håll i stan idag, bland annat denna tomte på väg in genom takfönstret på ett hus jag passerade på vägen till stan. Lägg också märke till de små tomtarna som hänger på sidan av huset på väg upp till/ner ifrån fönstret på gaveln. Detta gör mig bara glad och jag går och småler hela vägen hem när jag ser sådana här saker. 

tomte
Tomtar på loftet?

Här kommer en till bild, enbart för lilla mammas skull:

Till mamma
Se vad fin den blir!

På engelska då?

52 words

Typingtest

 

Fast på engelska... Är inte det konstigt? Eller nej, det är det, för engelskan har fler korta ord (liksom norskan) samt att jag nog måste titta ned lite oftare än om jag gör det svenska testet. Förlåt, men det är beroendeframkallande, jag vet. (Allt är Lindas fel, det var hon som började...)

Hundens och kattens dagbok

http://www.rixfm.se/webbradio/audio.php?mode=rixfm&id=3529

Ni måste verkligen, allvarligt lyssna på detta! Jag tror att alla som har djur kan uppskatta denna länk, men även andra som försöker förstå sig på djurens väsen

Totalt avskyvärd!

Ärligt hörni... är inte den äckligaste reklamen just nu den "Give a little bit of your love to me", för MQ, med Dolph Lundgren? Jag får kväljningar varje gång jag ser hans äckelhångel. Tänk, han tyckte man var snygg när man var liten och han var Heman, fy fasiken! 
MQ och Kanal 5, bespara mig detta i julefriden, ta bort gubbäcklet från reklamen!

Över Näktergalens Golv

 I morse läste jag ut Över Näktergalens Golv, skriven av Lian Hearn. Boken är en fantasybok men har stora influenser av Japan. Redan i förordet berättar Hearn att boken (böckerna, boken är första delen i en trilogi) är väldigt inspirerad av Japan, men att den inte utspelar sig där på riktigt. Istället utspelar sig boken i ett påhittat land där Tomasu växer upp hos de Gömda. Läsaren får egentligen inte veta mer om De Gömda än att de är Gömda och att de inte är ett populärt folk hos de som bestämmer i de tre rikena. Vi vet inte varför de inte står högt i rang, det verkar inte viktigt. Tomasu blir räddad undan en säker död av en hjälte vid namn Otori Shigeru, som tar hand om honom, adopterar honom och ger honom namnet Takeo. Takeo visar sig tillhöra det sk Släktet, som besitter magiska förmågor och han blir tränad av en Mästare. Han lär sig att göra sig dubbel och att göra sig osynlig. Han får veta varför just hans hörsel är så otroligt utvecklad och han upptäcker många delar av sig själv som enbart ska ha kommit med hans fadersarv. Givetvis stormar det upp i landet och Shigeru och Takeo dras in i en komplott som de knappt kan komma levande ut ur. 

Den här boken är en ungdomsbok och det märks på det enkla språket och det ytliga sättet att beskriva händelser och känslor. Jag irriterar mig på att man som läsare inte får saker beskrivna för sig. Jag vill veta HUR Takeos utbildning går till och HUR magin i denna värld fungerar. (Tacka vet jag Belgarions viljan och ordet.) Jag känner inte riktigt för huvudkaraktärerna och jag har ingen dragning mot att läsa de andra två böckerna i serien. Jag är dock säker på att om man uppskattar lättlästa böcker och den japanska samurajkulturen så kommer man att älska den här serien. 

I Love Billy

Idag har vi spenderat julklappspengarna som trillade in från Daniels farfar förra helgen (ja, det var okej att öppna kuvertet innan julafton). Vi valde en kort stund mellan att satsa på tapeter och dessa bokhyllor. Det fick bli bokhyllor eftersom tapeter kräver en massa jobb också, vilket vi inte hade lust med. Dessutom behövde vi fler bokhyllor. Vi hade ju redan de två stora hyllorna med dörrar på bilden, så idag har vi köpt och byggt hörnhylla, 2 Benno-hyllor och den lilla hyllan som ska få dörrar snart den också. Nu har vi plats så att det räcker och blir över plötsligt. Som ni ser så har vi inte ens lyckats fylla dessa hyllor. Jag har säkerligen fler böcker att ställa upp, men varken jag eller Daniel vill överösa hyllorna med enbart böcker. Nöjda är vi i alla fall. Nu återstår att möblera om lite bland lampor och blommor så att vi blir nöjda lagom till vi får in en julgran som vi ska ordna med plats till.

Jag må vara trött på Ikeamöbler, men ärligt talat så är Billy-hyllorna så geniala och snygga att jag inte vill vara utan dem.

Hjärtans gärna

 Idag har jag varit nere på stan, tyvärr tog pengarna slut före lusten att spendera dem så jag tog gratisbussen hem till min pepparkaksdeg. Efter en dragkamp med "plåtlådan" på ugnen (den var överfull eftersom jag är klant och spärrade den på ett otroligt osmart sätt igår efter brödbaket) så kunde jag sätta igång. Tur att jag bar gjorde en halv sats för det här tog ju lite tid ändå. Så, här är alla mina hjärtan! Och ja, bara hjärtan. Jag tycker om hjärtan och man slipper också smala ben på hästar, grisar, gummor och gubbar. Smala ben går sönder lätt, det vet jag sen barnsben. Nu kan vi äta pepparkakor till tredje advent, pepparkakor gjorda på egen deg och allt. Jag är så stolt över min själv, inga E'n eller liknande saker i min deg minsann. 

Idag var jag inne på Zetterlunds och tittade på spel, tänk vad många spel det finns som jag vill ha. Jag vill ha ett nytt monopol! Inte det med "kortdragare", för jag vill att det ska vara riktiga pengar, men ett sådant där olika städer i Sverige finns med. Det, eller det klassiska såklart. Kanske kan jag få pappas gamla? Är det inte dags att det går i arv nu, pappsen?!

Idag, del 2, Nisserne

 Bilden också.... på nåt sätt så vill den här bloggen enbart publicera bilder om jag väljer nytt inlägg och bild, inte när jag vill lägga till en bild till ett redan skrivet inlägg. Sjukt dåligt. 

Kollar på Idolfinalen ikväll.. återkommer med tankar om det senare. 

Idag, del 1, bröd.

 Idag har jag inte gjort många knop. D är hemma och är hängig också så det största vi gjort idag var att åka till Willys och handla. Där hittade jag jättegod choklad med päronsmak som gjorde min dag! Under kvällen har jag gjort i ordning pepparkaksdeg som jag ska baka kakor av i morgon, samt bakat dessa fina bröd, mums. 

Vi har också roat oss med att titta på det fantastiskt roliga "Nisserne på Loven", den norska dokusåpa - julkalendern från 2001. Jag kan inte minnas vilket år det var jag såg den, men jag tror att det var våren 2003 som jag fick låna den av Emilia och Sören och hittills är det lika roligt som då. För er som inte sett Nisserne.... ni måste se detta program! Det är helt genialt! 


Tusan... vad jag är bra

43 words

Speedtest

 

Fast jag felstavade 5 ord, jag måste nog göra om det igen.

Harry Potter och Fången från Azkaban

Jag har precis också lyssnat klart på den svenska inläsningen av Harry Potter och Fången från Azkaban, inläst av Krister Henriksson. Jag har givetvis läst boken både en och två och kanske tre gånger, men att lyssna på den inläst blev en helt annan upplevelse. Jag har alltid tyckt att Krister Henriksson varit lite stel (mest från Wallanderfilmerna) och tyckt att det är tråkigt att det är -han-som läst in alla mina älskade HP-böcker har nu ändrat åsikt totalt. Henriksson levandegör karaktärer, han läser in känslor och han gör boken spännande. Jag ville bara lyssna mer och mer, även fast jag visste hur det skulle sluta. Dock är det tråkigt att han har lite konstiga sätt att uttala vissa namn och platser (Her-mi-one är ett klart exempel). 
Berättelsen i sig känner de flesta till: Harry får till sin skräck, och förvåning, veta att den förrymde fången Sirius Black är ute efter just honom. Hogwarts är invaderat av Dementorer, läskiga monster som vaktar trollkarlsfängelset Azkaban i vanliga fall. Den nya läraren i Försvar mot Svartkonster, Remus Lupin, visar sig vara värd sitt efternamn och lär Harry hur han ska kunna skrämma bort en Dementor. Harry får veta mer och mer om sina föräldrar och ställs i slutändan inför ett tidsbekymmer som han och Hermione blir uppmanade av Dumbledore att lösa på bästa sätt, för att rädda fler liv än ett. 

Jag gillar den här delen i serien. Det är den första riktigt mörka HP-boken och en start till en annan era för Harry. Jag kommer ihåg när den kom ut och hur jag streckläste för att få veta hur detta skulle lösa sig. Klart värd högsta poäng, enligt mig ;). 

"Rhett Butlers Berättelse"

Okej, här kommer då min första bokrecension. Jag funderade ju på att lägga in sådana när jag läst ut en bok, och det tror jag nog är en bra tanke. 

Jag har läst Rhett Butlers Berättelse, skriven av Douglas McCaig. Boken ska bygga på Rhett Butlers bild av historien som utspelar sig i den klassiska och lovordade Borta med Vinden från 30-talet. Jag älskade Borta med Vinden som liten och att läsa denna "uppföljare" var helt givet för mig. Men, jag blev besviken. 
Boken startar i Butlers ungdomsår och följer honom sedan genom diverse kvinnor, blokadbrytarperioden, kriget (såklart) och i centrum finns hans relation till Scarlett O'Hara och även den till Belle Watling. Den sistnämnda relationen har McCaig byggt ut och visar sig, i hans berättelse, spinna så lång väg tillbaka som till barndomen. 
Boken är väldigt berättande och det jag irriterar mig på är att under långa passager så handlar det inte om Butler alls. Fokaliseringen ligger på andra personer och den allvetande berättaren låter läsaren gå in i huvudet hos fler än Butler, t ex hos Scarlett. Det här är för mig konstigt eftersom boken skulle vara ur Butlers perspektiv och ändå handlar långa passager om andra personer och deras liv och känslor. Det blev ett störande moment som jag retade mig på mer och mer. Boken heter "Rhett Butler's People" på engelska, och kanske ger det mer skäl till att låta berättandes ske på det sättet än den svenska titeln utlovar. 
Ett stort problem är att det ju faktiskt skrevs en uppföljare långt före denna, nämligen Scarlett av Alexandra Ripley. Denna uppföljare har McCaig totalt valt att ignorera, därför finns inte ett spår av den berättelsen med i hans egen. Det blir mycket förvirrande för någon som läst Scarlett också, vilket jag tycker att man ska för det är en bra bok och en bra uppföljare på Borta med Vinden i sig. Jag hade tänkt mig Rhett Butlers berättelse som en tredje bok, att de skulle fylla i varandra, men det gör de inte och det gör att McCaigs bok inte slår så högt hos mig. Skulle jag ge den betyg skulle den få ungefär 2.5-3 av 5 möjliga. Det som gör den värd att läsa, för oss som älskade Borta med Vinden, är att man åter igen får bada i den tiden, de händelserna och de personerna som finns med i berättelsen. 

Mycket har hänt

Så mycket att jag inte egentligen ids skriva så mycket. Men jag vill berätta att jag är tillbaka i livet igen efter en tuff vecka. Jag kommer att vara hemma ett tag framöver och jag kommer att kunna skriva mer här så fort allt bara lagt sig. 

Nu ska jag titta på Idol. Det är snart final och jag har ärligt talat aldrig varit så oengagerad i vad som händer. Jag har alltid haft en favorit annars, men inte alls i år. Jag förstår inte hur Robin B har kommit dit. Jag som ömsom hånat och omsöm tyckt synd om honom hela hösten. Stackars snygga pretto kille!

Jag tror...

...det bor en hjälte i varenda flopp

RSS 2.0