Twilightböckerna

Första gången jag hörde talas om dessa böcker var genom en elev jag hade i engelska. Hon läste dem när hon gick i åttan. Idag går hon andra året på gymnasiet. Det måste ha varit förskräckligt för henne, för de fanns ju inte ute då. Väntan på böcker är alltid en förskräcklig plåga, är den inte?

När första filmen kom ut hade jag knappt hunnit med att fatta att de här böckerna blivit så stora och jag hade inga planer på att se filmen heller. Den kom ut samtidigt som den där andra vampyrfilmen, ni vet, den svenska (jag har glömt namnet).... Jo! "Låt den rätte komma in", och den verkade läskig. Så, nej tack, inga vampyrer för mig. Jag är ju en förskräcklig hare när det kommer till läskigheter så, nej tack.


I början av detta läsår så visste jag ju att böckerna slagit igenom -stort! Det blev ännu tydligare när jag i årets sexa inte ens kan räkna hur många av tjejerna som plöjt dessa böcker den här terminen. När min kollega, min syster och slutligen en av mina närmsta vänner läst dem så gav jag upp. Okej, jag läser väl dem då!
Mina elever har gladeligen lånat ut böckerna på löpande band åt mig och jag har faktiskt läst så fort jag kommit åt sedan novemberlovet då jag började i första, fast utan någon speciell entusiasm. Sista boken läste jag med stor entusiasm kan jag lova!


Efter mängder av diskussioner med syster yster om jag verkligen GILLAR böckerna eller inte så har jag i alla fall nu läst ut dem och här kommer min dom...


Det finns böcker - och så finns det böcker! Det finns böcker som "Vindens skugga" som drog undan mattan under mina fötter, och så finns det böcker som alla Harry Potter som jag grät när jag hade läst ut sista för att det nu var...slut! Det finns böcker jag lägger undan och bara avslutar, skriver upp i min läsdagbok att den är läst och börjar sedan i nästa. Sen finns det också böcker som då, när jag läst ut dem, ändrar villkoren. De böckerna som, när de är utlästa, lämnar spår i form av saknad (så var det med Potter, absolut), som får mig att tycka att efter att ha läst dessa böcker, så borde faktiskt världen ha förändrats, om så bara lite. Går inte klockan en minut snabbare? Är det inte något som är annorlunda och lite overkligt i världen? Kort sagt....finns det någon där ute? SÅ blev det till sist med Twilight (som jag inte ens vet om man ska kalla Twilight, för det är ju bara namnet på första boken, och jag har ju läst dem på svenska).


Min syster har skällt på mig för att jag använt ordet "ungdomsbok" som ett skällsord, men sanningen är ju ändå den. Det här är ungdomsböcker. De är skrivna för att attrahera ungdomar, och översättaren har verkligen inte lagt manken till att få till det på något annat sätt heller. Det är en saga på alla sätt och som med alla sagor vill jag hela tiden veta om det kommer att bli ett lyckligt slut eller inte. Sagan om Bella och Edward Cullen kommer nog att hålla världen fängslad ett par år till, det tror jag absolut och det tycker jag att den är värd, om så bara för att låta alla drömma om Edward om nätterna. Jag läste nyss i VLT frågan "är vampyrerna allt vi längtat efter, eller vad är det frågan om?" och mitt svar på den frågan är: Ja. Något annat svar går inte att ge.


När jag stängde sista boken igår så kändes det vemodigt, så där "hej då familjen Cullen, tack för att jag fick titta in i er magiska värld" och jag ser fram emot att se första filmen idag (för nej, det har jag fortfarande inte gjort) - absolut. För jag vill inte riktigt lämna denna världen på ett tag, Cullens värld. Men...det finns böcker som, när de är slut, får mig att sitta och stirra ur i tomma intet länge, länge. De böckerna som jag gråter när de är slut, de böckerna som verkligen sätter spår. Så var det inte den här gången...men en liten, liten del av mitt fantasyälskande jag önskar att det någonstans finns en familj som Cullens.

Vilken roman är Du?

Ja, det är dagens fråga. Vilken roman är du och varför? (Jag tänker själv på det...stenhårt.)

Möte i en kiosk i Sthlm

Mannen bakom kassan: Välkommen.
Jag: Tack du...... jag letar efter plånboken *frenetiskt rotande i väskan*
Han: Ja, det får du så gärna göra så, jag har inte bråttom.
Jag: Tur att det inte är kö.
Han: Det är bra det där, fortsätt så. Det finns så många ficktjuvar här så det där ser bra ut.
Jag: Jo, det är ju sant..... Ne'ej, jag hittar den verkligen inte. *letar vidare* Aha! Där är den, jag var i fel fack.
Han: Man måste ha ett system för sånt där. Det försöker jag säga till min dotter hela tiden.
Jag: Jo, men å andra sidan är det väl bra med tanke på ficktjuvarna då.
Han: Fast de är bra, skickliga. Jag har satt dit flera ligor!
Jag: Jasså? Det var inte dåligt. Det måste kännas bra. *betalar med kortet*
Han: Ja...... Du blev godkänd.
Jag: Vilken tur!
Han: Jag tvekade aldrig.
Det här är sånt som gör min dag ljus! Folk som vågar prata normalt med varandra, inget krångel, inget fuss, bara normal konversation. Att ha sådana möten i vardagen gör mig lycklig. Gör mig en tjänst idag (eller i morn): Prata med någon du inte känner, bara så där spontant!

Nu är det, enligt Rusta, jul igen

Jag hörde det nyss på reklamen på tv "Nu är det jul igen" sa de. Jag vill bara kontra med: NEJ, det är det inte! (Vilket jag också sa till tv'n, fast jag tror inte det hjälpte.

Bye bye Nokia

Jag vill bara kort berätta att efter 11 år med Nokia så har jag nu en Ericsson mobil. Det är jättekonstigt och jag blir förvirrad mest hela tiden. Jobbigast är att T9-funktionen inte funkar som på Nokian, där den funkar mycket smidigare. Men, men. Så fick det bli när jag behövde en ny mobil akut och Nokia inte hade något som lockade mig alls.

Best of LW


Som en egen hyllning, samt upptakt till konsert 2/12, har jag idag skapat en "best of Lasse" lista i itunes. Jag hade ju tänkt bränna ut denna på skiva, men det blev ganska många låtar. Jag bestämde mig för 2 låtar från varje skiva, så därför har ju inte riktigt alla kommit med som skulle kunna vara med och en del har kommit med i annan version än de egentligen är i i orignalversionerna. T ex är ju "Tvivel" från Live skivan massor gånger bättre än den på Solen i Ögonen. Jag plockade låtar från "Risajkling" och från en Liveskiva från för ganska exakt 8 å sedan också.

lasse-lista

Listan, för er med lite sämre syn än jag har ;):

Från "Dans med svåra steg":

1. Tretton trappor upp

2. Av ingens frö

Från "Rusningstrafik":

1. En av alla dom

2. Rusningstrafik

Från "Solen i ögonen":

1. Pollenchock och stjärnfall

2. Solen i ögonen

Från "Kom":

1. Kom

2. Måste vara två

Från "Singel":

1. Om tiden vill ifatt

2. Du hade tid

Från "Live - För dig":

1. En svår och jobbig grej

2. För dig

3. (från cd 2) Tvivel

Från "Risajkling":

1. Mer än vad jag har

2. Vänta

Från "Live 2/12-01":

1. Elden

2. Jag vill gå hem med dig

3. (cd 2) Aldrig riktigt slut

4. (cd2) Kom änglar

Från "Söndermarken":

1. Lång väg hem

2. Söndermarken

Från "Stort liv":

1. Stort liv

2. När sommaren kommer

Från "Vatten under broarna":

1. Elegi

2. Hjärter dams sista sång

Från "Daugava":

1. Om du lämnade mig nu

2. Jag har väntat på ett regn

Från "Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen":

1. Du min vän i livet

2. Jag får liksom ingen ordning

 

Fast.... det är ju idag det....

Bilen, del 3

It goes on and on and on!
Vi behövde aldrig hyra någon bil i måndags när vi skulle åka iväg. Vi fick tag i verkstan som kollade snabbt på den på morgonen. De sa att det var lugnt. Ja, den läcker lite olja och de droppar ner på grenröret, som är rätt så varmt (typ varmaste delen på bilen) och det är det som luktar illa. Så, ingen hyrbil.
Det har gått bra att åka de drygt 100 milen också, inga bekymmer. MEN, igår när vi kommit hem och hade varit och handlat blev vi (såklart) inviftade på en "flygande inspektion" och fick skäll för att lysena inte fungerar som de ska. Som om jag inte vet det?
Allt händer med den här bilen nu. Jag vill ha en ny!!!

Jag tror...

...det bor en hjälte i varenda flopp

RSS 2.0