Bortalängtan

En gammal vän och kårkollega ringde mig nu i kväll. Det var ett samtal med ett mycket roligt meddelande. Jag ser nu verkligen fram emot april. Samtalet fick mig också att se hur ett annat liv kunde ha varit, ett liv kvar där. Eller, jag vet ju inte hur det skulle ha varit, men en sak är säker: Vi skulle ha umgåtts mer om jag hade bott kvar. Vi hade hängt på Marres då och då fortfarande och kanske skulle jag hittat in på kårhuset för fika något oftare än nu (dvs aldrig). Det som är mest synd med en flytt är de vänner man flyttar i från och som man lovar att höra av sig till ständigt, men som till slut blir ett dåligt samvete i telefonboken i mobilen. "Jag önskar att jag ringde enbart för att höra hur det är med dig, men jag har ju faktiskt ett ärende också." "Det är tur det, annars skulle vi ju aldrig höras." Jag saknar Falun och vännerna där - men Västerås och vännerna här är också så stor del av min värld nu. Jag vet inte vilken fot jag skulle stå på om vi faktiskt stod inför ett val. 

I morgon åker vi till Landvetter. Det blir flyg till Lanzarote för en veckas ren semester med Daniels familj. Jag känner mig nästan löjligt förväntansfull inför en resa till blått hav, solsken och allt vad det innebär. Jag har ju faktiskt aldrig åkt på en sådan här resa förut, jag har alltid hävdat att jag bara skulle bränna mig. Nu är det upp till bevis. Jag kommer i alla fall inte att skriva här förrän vi är hemma igen, så trevligt lov (för er som är lärare/elever i den här regionen).

Om självständighet och svensken

Jag hade nyss varit på bio med några elever när jag klev in i hissen i Punkt. Det var jag och en man i 40-års åldern i hissen. Han frågade vänligt vilken våning jag skulle till och jag svarade "4-an". "Då ska du av före mig", sa han vänligt tillbaka och suckade sedan. "Vilken dag!" "jasså, har du nyss slutat?", frågade jag. "Ja, och jag har nyss avskedat folk." Sen sa han något jag inte hörde och sen gick jag ur hissen med ett "Vissa dagar är så" (vilken klyscha!). Han önskade mig en trevlig kväll och jag letade upp min bil.
Ett vanligt möte i hissen? Nej, jag skulle inte tro det. 
Jag kom som sagt från bion, efter en film (Die Welle, nyfilmatiseringen av The Wave från 80-talet, som i sin tur bygger på en bok, som i sin tur bygger på en verklig händelse från 1967 för er som inte vet) som handlar väldigt mycket om att man måste tänka själv, man måste ha en egen vilja och inte låta sig duperas till att göra som alla andra. Saken är den att jag tror att svenskar i allmänhet är väldigt självständiga, men även väldigt själv.... ja, jag vet inte vad jag ska kalla det egentligen.... vi liksom lever enligt "sköt dig själv och skit i andra"-devisen, vilket gör att samhället är helt galet och ibland även något kyligt. Vi blandar oss inte i sådant som inte angår oss (VAD angår oss inte egentligen? Är det inte vår värld gemensamt?), vi pratar inte med dem vi inte känner i vanliga fall och vi sitter långt ifrån varandra på bussen. För att inte tala om på tunnelbanan, där vi visserligen får trängas, men ändå inte ens så mycket som tittar på varandra. 
I ett sådant land, med ett sådant klimat, så är det rätt skönt att se att när kvällen lagt sig och trängseln är över, lugnet sjunker in även över stressade Svenssons mitt i stan, då kan ett sådant kort litet samtal inträffa i en hiss i Punkt mitt i Västerås. Det är sådant som gör mig glad. Sådant, och att gå på bio med 10 elever och se en film som har ett vrålviktigt budskap, och se att det fungerade. Jag vågar faktiskt tro att de gillade den. 

The land behind the lamppost

Allvarligt, det är så vackert ute att jag tappar andan när jag kommer ihåg att titta upp.

Jag lever i en sagovärld

Ja, så är det! 
Det är så vackert ute att om jag stannar upp och tittar, verkligen tittar och insuper allt omkring mig så är det så vackert att det gör ont. Sommaren i all sin glans, och våren - tänk när det är så där nygrönt överallt, och hösten när allt är rött och brandgult - visst är det vackra årstider. Men vintern, då det är riktig vinter och en fantastisk vinterdag som idag, med blå himmel och solsken - då är Sverige verkligen något annorlunda i världen. Då kan världen kännas så skör att den går sönder om vi bar rör en gren i skogen, eller trampar där ingen annan trampat (visserligen en tvångstanke jag led av förr i världen, men ändå). 

Jag irriterar mig just nu lite på alla som bara längtar bort, eller längtar framåt i tiden. Nej, jag säger inte att man inte ska planera, eller att inte jag tycker om sommaren och ledigheten och friheten. Det gör jag verkligen! Men här och nu! Vad hände med här och nu? I morgon är en annan dag, men IDAG kommer inte tillbaka. Varför gå runt och längta bort den dag som är idag, när du inte ens vet vad som ska ske nästa vecka. Ett besked, ett ord, en sekund kan ändra hur du tror att nästa vecka, nästa dag, sommaren, ska se ut, så varför längtar du bort?

När jag var yngre så fanns det en låt, faktiskt med Magnus Uggla av alla artister, som jag tyckte om att skriva ner, och sjunga, om och om och om igen. Den började:
varför längtar du
till den dag då du ska fylla sju?
varför skynda på
när den tiden snart är här ändå?
å den tid som vi har, 
alla tusentals dar
passerar på ett litet kick
så mens ditt hjärta slår an
passa på om du kan
fånga varje ögonblick


 - Fånga Vinterns skönhet! 
Låt den inte försvinna i en längtan efter framtiden!

Falun i mitt hjärta

hatten2Idag var jag I Falun. Det var en kort, väldigt kort, visit. Bara över dagen faktiskt. Jag och en kollega åkte upp för att hälsa på en god vän. Ibland är jag så trött på mig själv att jag bara vill skrika, vet ni det? Där satt jag i bilen på vägen upp och sa självsäkert "Jag har liksom förlikat mig med att jag bor i Västerås nu, jag trivs och mår bra och ser att jag kommer att bo där länge" (något liknande i alla fall sa jag). Redan när jag svängde mot Falun i Borlänge visste jag att det var förbannad lögn! När vi svängde ner mot stan i Gruvrondellen visste jag att det var det osannaste jag sagt i år och när vi senare gick ner på stan så var det som att komma hem. Jag blir förbannad av detta! Det är som att jag slits mellan två världar, två liv och två kärlekar. Jag ser så mycket bra i Västerås, sådana otroliga potential det finns här, hur fantastiskt smidigt det är att bo här. Snart har vi ju tom cykelavstånd till Ikea (ja, ni fattar själva vilken grej det är!!)! Men där, där inte ens Ikea finns, där det är dött på kvällar och helger, där inga köpcenter finns, där vintern är lång och vit och där det är ännu längre till våra föräldrar - där bor mitt hjärta. (Nej, missförstå mig inte. Mitt hjärta bor här, han sitter i soffan bredvid mig, men jag har lämnat halva min själ i Falun.) 
MEN, tänk om jag någongång får igenom min önskan, flyttar tillbaka och så....blir det bara pannkaka av det?? Snacka om att slitas mellan två världar!

Idag åt jag på Kopparhatten, spanade runt på Kuckelikana och såg en gammal korridorsgranne på biblioteket. 

Falun, jag saknar dig. Ibland gör det ont. 
 kopparhatten

Mot nordligare breddgrader

Jag vaknade halv sju, gick upp och stängde av alarmet. Stefan hade skickat Lasse-citat: "När varje dags känns likadan, kom ihåg mig då." Saknar han oss månne där borta på Finnslätten? Hur som helst svarade jag tillbaka: "Detsamma. Just nu är varje dag verkligen likadan dessutom." DET är sant. Jag går upp, och sen går jag och lägger mig igen. Nu, till och med en lördag är jag uppe i samma tid som när jag ska jobba, men den här gången av roligare och andra orsaker. Jag och min kollega E åker idag mot Falun för att hälsa på en gammal kollega och vän, N, som bor där nu för tiden. Så, äntligen får jag återse Falun i all sin vinterglans (väl?). I can't wait. 

Igår såg jag Lasse spela på "Skavlan" på svt. Lasse brukar inte göra sådana framträdanden, vadan detta? Dessutom blev han presenterad av Måns Zelmerlöv, som knappt är värdig nog att få putsa Lasses skor. Tur att Måns hade vett nog att presentera honom som "Kungen Lars Winnerbäck". Ingen som tagit sig fram genom att vika ut sig i kommersialismen är värdig att vara med i samma show som Lasse. Snacka om snabbmat möter Äkta vara!

Brum, brum

Nu har vi övningskört två dagar i rad. Det är bra! Hjärtat är jätteduktig! Verkligen jätteduktig! Men, det är ändå svårt att inte sitta och spänna sig. Alltså, jag sitter och spänner mig. Jag ser fram emot den dagen då jag litar fullt och fast på att det ska gå bra hela tiden. Men, nu har han ju inte kommit så långt och faktiskt så är han kanonduktig, so far so good. 

Vi körde i alla fall bort till Carlströms för att köpa nötfärs och korv idag. Det känns faktiskt verkligen bra, både i själen och i maten av att handla så där direkt hos charken. Jag fick en fråga idag om hur det känns i kroppen av att satsa på att äta Äkta vara så som jag försöker nu. Jag svarade att jag känner att jag visserligen går upp, men å andra sidan har jag aldrig känt att jag tidigare varit på så rätt spår. Detta är ingen diet, detta är en filosofi som jag kan stå för. Jag KAN inte komma åt allt eller alla maträtter och ingredienser, men jag kan göra mer än förut och jag kan göra smarta val. Ärligt talat, många saker jag tyckte om förut äcklar mig idag. 

I morn åker jag till Falun, en snabbvisit till en sargad vän. 

Om att blogga

Jag hade ett kort snack med några elever om bloggar idag. Det hela började med att jag fick veta att en av mina elever bloggar, och hennes kompisar tyckte att jag skulle läsa i hennes blogg, för att hon skrev så bra.  Jag sa såklart med en gång att jag hemskt gärna ville läsa i hennes blogg och efter lite om och men så fick jag adressen. Jag försökte med "om jag får läsa din så får du läsa min", men fick då svaret "Det gör jag redan" och flera runt bordet instämde. Jag måste säga att jag blev lite förvånad. Kanske har jag fler läsare än de där 14 som jag brukar skämta om att jag har. Jag vet ju iof att elever läst min blogg förut, elever i år 9 förra året bland annat, men jag visste inte att någon gör det nu också. Det är hur som helst helt okej. 
Jag läste i den nya tidningen (hette den Alfa förresten, den nya genom Lärarförbundet?) om en lärare i engelska som använde bloggen som metod i undervisningen. Hans elever hade som uppgift att blogga om en nyhet varje dag. Det han gjorde var att lämna lite kommentarer, men han gick ju inte in och rättade stavfel och grejer direkt i bloggen. Genom bloggandet blir skriften friare och genom bloggen blir det mer på riktigt. Jag vill också! Några av eleverna runt bordet ville också testa detta. Det går mig återigen att fundera över i vilka former skolan ska vara egentligen. Vi försökte ju i höstas med det här med fokusgrupper och det blev ju inte så där jättebra, många var förvirrade, både lärare och elever. Hur ska vi komma åt att kunna göra sådana saker med elevgrupper efter intresse? Hur?! Det är samma som med filmen som jag erbjuder 10 elever på bio i nästa vecka. Dessa elever kommer ju kanske att få detta uppdrag utöver de ordinarie, och det är inte så det är tänkt heller. Jag hoppas det är några som vill gå i alla fall.
Men, hur som helst... om ni elever som jag pratade med idag, om ni vill köra något liknande så kan vi väl fortsätta prata om det. Dessutom finns det en blogg upplagd på apalbyskolan.blogg.se som var tänkt att blandade elever på skolan skulle kunna blogga på, men hittills har inget hänt där. Det är jag som ansvarar över den sidan, så ta det med mig om det är av intresse. 
Jag sa dessutom idag att jag skulle avverka min ulrikaolofsson.blogg.se/skolan nu efterhand så jag skriver det väl här också. Det är så otroligt få som läser den bloggen, så den kommer att integreras här istället. Kanske kan jag på det sättet sprida mina visioner och tankar om skolan till fler? Jag hoppas på det. 

Obsessions

Jag har två svagheter. Ja, jag har faktiskt minskat ner dem till två från att en gång ha varit fler. När jag väl hade insett att jag inte behövde köpa kläder på Freddes i Falun, vilket jag gjorde konstant ett tag. När jag hade insett att jag inte behövde köpa Lee-jeans längre, för det -behövde- jag verkligen bara för några år sedan. När jag väl hade insett att man kan handla precis lika bra på Willys som på Ica, samt en massa andra insikter, så finns det två svagheter, eller kanske mera övertygelser, som stannat kvar hos mig. Egentligen har det att göra med en rädsla av att få förskräcklig hy respektive ännu mer förskräckligt hår om jag slutar använda dessa produkter. Min mamma drar efter andan när jag köpt schampo för nästan 300, men oftast, mamma lilla, så är det värt det (trots att jag ständigt är missnöjd, men det kom ju med hårgenerna). 

Här är mina älsklingar: RedKen och Clinique:

alla redkenclinique

Så, idag var det dags igen, för givetvis så tar alltid de viktigaste sakerna slut samtidigt, det är Murphys law som gäller. Jag hade bestämt mig för att köpa en hårprodukt och en hudprodukt, för annars skulle det bli för dyrt. Jag kom hem med två RedKen och ingen Clinique istället. Jag VET vad kalaset kostar och jag kan se mina begränsningar ekonomiskt, även fast jag får snåla som 17 åt alla håll och kanter (eller i alla burkar och tuber kanske), så jag kunde bara inte kosta på mig mer. Men, trots att jag på väg till Kloak, där jag handlar mina hårgrejer, nästan högt repeterade mantrat "Bara en sak, bara en sak" så var jag ändå lika väl på väg hem en kvart senare med två saker. Det är likadant när jag ska klippa mig ju "Bara klippning, bara klippning", men nog fan kommer jag därifrån med klippning och behandling, eller klippning och produkter eller klippning och inpackning. När det gäller mitt hår och min hy har jag helt enkelt jävligt svårt att kompromissa. 

Fotomani

Lillasyster och jag kollade på kort i helgen och vi slog fast att våra kära föräldrar verkligen måste ha hoppats på henne, med tanke på hur lillgammal hon såg ut på de flesta (för att inte säga alla) foton av henne som liten. Själv såg jag ju ut som en nykläckt groda i vilken pose som helst vid den åldern, så jag var inte mycket bättre själv. Nu har i alla fall Nil lagt upp några gamla foton på bilddagboken och jag försöker här länka till ett av dem, ett av dem vi verkligen konstaterade hennes dels lillgammalhet, men också hennes linslushet på:
http://strak.bilddagboken.se/p/show.html?id=326330469&directlink=1 

Jag vill också scanna gamla foton, Nil hur gör man?? (ja, jag är ett ufo, dessutom vet jag inte om Daniels gamla scanner funkar som den ska.

15 years is a LONG time

Ungefärligt citat från fredagskvällen:

U: har du förresten någon t-shirt som jag bara kan låna och sova i? 
N: Ja, jag har den där "I'm cool as ice but twice as nice as ice"-t-thirten.
U: VA??!!! Har du kvar DEN?
N: Ja, jag brukar ha den när jag färgar håret och så.
U: Men, jag hade den när jag var 14!!!!
N: Ja, jag har lite svårt att slänga kläder.

Ungefärligt citat från lördagskvällen:

U: De här korten vet jag precis när det var, det var -94, jag var 14, nej 15 såklart.
N: Ja, jag undrade hur du räknade.
U: Jag vet att jag hade den där t-shirten då! *vänder sidan* Ja, titta där är den ju! Jag sa ju det! Det är verkligen länge sen, 15 år...det är halva min livslängd. Plötsligt känner jag mig gammal.

Ja, här har ni då anledningen till samtalet: 
gamla t shirten
Jag köpte den på Oxelömarknad-94 (antar jag att det var). Detta är 2009!

Solà i Karlstad

I helgen var jag och besökte min kära lillasyster i hennes nya hem i hennes nya stad-Karlstad. Hon har, efter 8 år, lämnat Norrköping därhän (förutom att hennes A bor där såklart) och tagit det stora steget in i universitet- och högskolevärlden. Jag får någon slags längtan efter att vara student när jag pratar med henne, fast det finns så många baksidor så på många sätt är jag glad för det läge jag har istället. Men, det är som jag sa till henne: "Det är något speciellt med att bara få gå och lära sig saker, insupa kunskap, hela dagarna." Men, sen finns det många delar som är jobbiga med att flytta, börja plugga på det här sättet och lära om på nytt såklart. De delarna är jag kanske inte avundsjuk på, men jag minns dem mycket väl. Tiden går, kan vi väl säga. Det är nu över 10 år sedan jag flyttade till Falun. 

För inte alls länge sedan hörde/läste jag om historien bakom "Solen lyser alltid i Karlstad"-grejen, Solà i Karlstad var en välkänd, och munter, servitris i Karlstad och hon spred glädje omkring sig så pass mycket att hon fick en staty rest över sig. Jag var och kikade på henne i fredagskväll, och om jag får uttala mig om saken så är det inte hennes utseende som gjorde henne känd-om statyn gör henne rättvisa alltså. Hur som helst så har jag min egen Sol i Karlstad nu!

  sola i karlstad      
  Nil?
  nilen
  Solà?

Genomless

Vissa dagar går inget som det ska verkar det som. De två lektioner jag haft idag blev pannkaka med extra mycket ägg båda två. Jag blir så less på AV-systemet på det här bygget. Jag orkar inte släpa halvglappa maskiner tvärs över skolan för att sedan bli tvungen att höra på elevernas gnäll om att det ändå inte kommer att fungera, och såklart gör det inte det när det väl ska kopplas in heller. Okej, nu jobbar vi på det här och det ska bli bättre...men just nu är det så jäkla tidsödande att försöka göra något annorlunda och använda uppdaterade texter (läs nyheter) för en gångs skull. Jag blir bitter och less!
Vad är det dessutom med elever som inte ser sitt eget bästa ens i krislägen? Hela tiden är det någon annans fel, och själva verkar vissa inte ens bry sig om det går bra för dem eller ej? Det kanske är mina ambitioner och förväntningar som måste dras ner, men jag är rädd att de träffar golvet om jag drar ännu lägre.
Nej, idag var inte någon bra dag, och nu måste jag dessutom konka tillbaka kanonen, ljudet, datorn och en miljard sladdar. 

Jag tror...

...det bor en hjälte i varenda flopp

RSS 2.0