Sagan om Belgarion; Profetians tid

 Jag läste såklart ut andra delen av Polgara också, det tog inte mer än 1 eller 2 dagar. Sen bestämde jag mig för att ta tag i hela Belgarion-serien igen. Tji fick jag. Dels tröttnade jag på tanten på talboken relativt snabbt. Det var inte bara det att hon uttalade saker fel och hela hennes röst var så totalt fel för bokens innehåll, det var också usel ljudkvalitet, så nej tack. Jag gick till biblan, tvärsäker på att jag nu skulle låna hem hela serien och plöja på balkongen. Tji fick jag. Jag fick nöja mig med bok 2, denna. Istället gick jag hem och plöjde nätet efter serien, som verkar liksom gått ur tiden och inte finns att köpa i sin helhet på någon av de stora nätbokhandlarna. Jag hittade den dock på blocket, och väntar nu på besked om jag får köpa den. 
Under tiden läste jag i alla fall denna bok och den är faktiskt bättre än bok ett, så det gjorde inget. Det är ju här Garion blir Belgarion, och det är magiskt på alla sätt och vis. 

Det är en ny världsordning idag.

Jag vaknade till en annorlunda värld idag. 
Det är en värld som förlorat en stjärna.
En uppochner vänd värld utan förmåga att se riktigt klart.
Det är så det blir när odödliga människor dör.

Jag var inte med när Elvis dog, men jag vågar mig på att tro att detta är i klass med den dagen. 
Det finns vissa människor som bara inte kan dö. 

Belgaraion, å Belgärion (va??!!)

Jag är Så besviken!
För ett tag sedan skaffade jag mig hela Belgarion och Mallorea på ljudbok. Som bekant så gillar jag ljudböcker och har dem som sällskap så fort jag rör mig utanför dörren. Nu i sommar tänkte jag att Belgarion skulle få vara min följeslagare på lite kvällspromenader och andra turer utanför min trygga borg (dvs min lägenhet).
Döm av min besvikelse då jag provlyssnade lite igår och:
1. Tanten som läser låter som ett eko från 50-talet som läser sagor för små barn.
2. Hon uttalar saker helt åt helvete fel!!! Jag har i alla fall alltid haft en klar bild av hur saker och ting uttalas i dessa böcker. Språket är väldigt rakt på och har inte några spår av engelska. Garion heter GArion, inte GÄrion. Aldur heter ALLdur, inte Äldur och folkslaget thuller heter TULLER och inte THUller (men engelskt th-ljud som i thing). Det här var bara det lilla jag hörde igår. 

Men, jag ska bita ihop och se hur länge jag fixar med tanten. Kanske orkar jag bara för att det är Belgarion ändå. Vi får väl se om tanten uttalar Polgara Polgära, då lägger jag ner. 

Polgara - Besvärjerskan

Som jag skrev härom dagen så läste jag Polgara, med tanke på att David Eddings har lämnat vår värld och jag var tvungen att hitta tillbaka till min favoritserie av alla serier, Belgarion. Egentligen hade jag tänkt njuta av Belgarion serien som ljudbok här under sommaren, men nu fick Polgara komma emellan. 
På engelska finns denna bok endast som en bok, liksom föregångaren "Belgarath-besvärjaren" också endast var en bok, men så typiskt Sverige så gör de om en bok till två. Jag vet att alla som läst Robert Jordan lidit av samma fenomen genom åren. Jag valde att köpa böckerna på svenska 2002 och därför har jag alltså nu läst första halvan och ska genast kasta mig in i nästa bok. 
Jag lämnar handlingen i boken utanför den här gången. Det får räcka med att jag säger att man måste läsa denna bok sist. Först Belgarion, sen Mallorea, Sen Belgarath och sist Polgara. 

Nu, andra halvan.

Nytt steg i renoveringen

(Måste börja med att skriva att det är så irriterande att jag ibland kan bluetootha över bilder från mobilen, och ibland inte.)

Idag har vi tagit tag i vardagsrummet. Vi bestämde ju tapeter för ganska länge sen och köpte dem förra fredagen. Idag var vi ute på Erikslund och köpte takfärg, täckpapp och täckplast, och när vi då kom hem var det såklart svårt att inte sätta igång. Daniel fick något vrålflyt på att riva stooora tapetlängder (och det är ju det man vill) så det slutade med att jag fick sopa rester och göra annat. Jag hade inte samma flyt, helt enkelt. Jag är djupt tacksam för att alla strukturtapeter vi haft i vår lägenhet varit spaltbara och faktiskt enkla att ha att göra med. Nu har vi bara lilla rummet kvar sen och där är en annan typ av tapet och andra svårigheter, men å andra sidan är det så litet. 

Vi tittade också på nytt vardagsrumsbord, tv-möbel och matta ute på Erikslund och otroligt nog har vi bestämt oss, OCH vi har pengarna till det (prisa skatteåterbäringen)!

Kul att vara igång igen, och jäklarns vad jag ser fram emot när det blir klart.

Internationella ALS-dagen

Idag är det den tionde internationella ALS-dagen. ALS är en HEMSK sjukdom som drabbar mellan 200-250 personer i Sverige varje år, ändå satsas det inte lika mycket på forskning som runt andra sjukdomar. ALS har dödlig utgång, än så länge. Det finns bromsmedicin, men inte någon egentlig hjälp.
Jag har en nära släkting som har ALS och jag lider av att tänka på hur han förändras hela tiden. Det blir för ytligt att skriva om det så här för sorgen är för stor för att ens ta in, så att förklara det i en blogg är rent utav dumt. Jag passade på att träffa min släkting igår, när jag var hemma i hemstaden, och eftersom det var länge sen vi sågs så märkte jag såklart en markant skillnad sen sist. Jag sörjer den person han alltid varit, men att träffa honom igår fick mig ändå att återigen inse hur viktig släkten är, och hur mycket jag älskar honom, trots att vi har så knapp kontakt.

Läs kort om ALS-dagen här , och om du ser en insamling till forskning om ALS, så skänk en slant, för min släktings skull om inte annat.

David Eddings

För ca en vecka sedan meddelade min lillasyster mig via en länk att David Eddings är död. Han dog 2a juni. Sorg. 
För er som inte vet vem David Eddings är så skrev han, tillsammans med sin fru, några av de mest kända fantasyböckerna (enligt mig :)) Utan hans Belgarion så hade jag aldrig fastnat ordentligt för fantasy och utan hans Sagan om Elenien så hade jag nog inte heller kommit in på genren fantasy alls. 
Nu är han död, liksom hans fru, som gick bort före honom, och det tycker jag är lite konstigt. Det är inte allt för länge sen jag läste en relativt nyutkommen bok, Tjuven Althalus, skriven av honom. 

Vila i frid David Eddings, och TACK för allt du skrivit. Jag läser Polgara nu, för jag var tvungen att plocka fram något av dina verk med en gång. 

Glasblåsarnas barn

Jag har hunnit läsa Glasblåsarnas barn också, klassikern av Maria Gripe. Det var kul att ha läst den eftersom det känns som att man ska känna till den helt enkelt.

Det bästa av två världar

(Jag orkar inte fixa bild den här gången.) 
I förrgår läste jag ut Det bästa av två världar av John O' Farrell. Den utspelar sig i London och handlar om en tvåbarnsfar som tycker att han har löst sitt liv på ett alldeles perfekt sätt, han lever nämligen ett dubbelliv. Han bor i sitt hus med sin fru och 2 barn, samt ett till på väg, men har också en lägenhet på andra sidan Themsen (där frun aldrig håller till ändå). Lägenheten delar han med 2 singelkillar och livet där går ut på att dricka öl, gå på fest och enbart njuta av livet. Till frun säger han att han jobbar över och sover i studion. Självklart är det en ohållbar situation! 
Boken är roande och påminner lite om en manlig Marian Keys. Klart läsvärd. 

Mina barn har lämnat mig!!!

För fyra år sedan var jag helt ny som lärare, helt ny på mitt jobb och skulle få mina allra första ansvarselever. De ca 15 elever jag mötte deras första dag på högstadiet har under fyra år växt och utvecklats enormt mycket. En del har bytts ut och nya har tillkommit men i grunden har det varit en ganska konstant kärna i gruppen. 

Vi har gått igenom massor under de här åren och utan dem hade jag inte varit samma Ulrika som jag är idag. De har lyft många av mina gråa dagar och de har hjälpt mig att utvecklas till att vara den jag blivit på jobbet. 

Jag kommer aldrig att glömma dem, aldrig, och det tror jag att jag vågar lova. De är ändå de första elever jag haft och de har varit mina barn! (Som jag påpekade för en av dem i onsdags: Jag har dock inte varit deras mamma ;) )

Nu har de lämnat mig! I höst kommer de att börja gymnasiet på olika håll i staden och jag kommer att få en ny grupp av små 12-åringar att följa. Vi får se om jag kommer att följa även dem till deras avslutning i nian eller hur det blir, men hur som helst så är det nya, andra elever som jag ska möta i höst. Och mina hjärtan i 9c kommer att vara saknade. 

Sköt om er i framtiden, hälsa på mig och lycka till! 

Två dagar kvar

Två dagar kvar av skolan för i år. Sedan jobbar jag visserligen två dagar till, men det är fortfarande bara två dagar kvar. Två dagar kvar med de elever jag haft i fyra år, de som hjälpt mig att vara den lärare jag är idag. Det blir lite konstigt att se dem lämna oss, det var ju inte allt för länge sedan de var 12 och började 6an, och jag var 26 och började jobba. Fast..., när jag tänker efter så VAR det länge sen jag var 26 - på gott och ont. 

Idag ska vi åka till gropen och bada (???) *burr*. Det är ca 15 grader ute. Vi får väl se hur långvarigt det blir egentligen. I eftermiddag är det överlämning av fakta om eleverna som börjar 6an i höst, mina nya elever. Ett slut och en början på samma gång. I morgon ska vi städa och jag ska hitta på något fyndigt att göra med klassen innan jag ska diskutera framtid med min chef halva eftermiddagen. Och på torsdag smäller det. Jag hoppas på fint väder. icabacken och avslutning är så kanon om det bara är fint väder! 

På fredag smäller det också, men av andra skäl. Eller jag hoppas att det inte smäller, jag hoppas det blir ytterligare en nystart.

Nu först-två dagar kvar.

Äntligen!

Jag vet att jag är usel på att skriva nu för tiden. Det är för att det händer så mycket konstigt nog. När det inte händer nåt alls så lyckas jag skriva, men inte nu.

MEN! Igår inträffade något mirakulöst som jag måste skriva om! Det är nämligen äntligen gjort! Grannarna i huset mittemot har äntligen tagit ner sin adventsljusstake och fixat den ultratrasiga persiennen i vardagsrummet! Det var tamejfan på tiden! 

Torsten försökte kvadda vår persienn i sovrummet i morse. Okej att vi måste köpa nya, som inte släpper in ljus, men han behöver ju inte kvadda dem heller!

Idag är det nationaldag. Hejja Sverige!

Idag öppnar även Långö för sommaren, då är det sommar!

Jag tror...

...det bor en hjälte i varenda flopp

RSS 2.0